vrijdag 18 mei 2012

FIETSEN: HET KAN SPECTACULAIR

John Boelen, een oud-collega stuurt me vandaag een filmpje van een spectaculair stukje fietsen, letterlijk langs duizelingwekkende afgronden. Het zijn de Oostenrijkse moutainbikers Loschi, Pauli en Jello. Gelukkig hoeven we op onze weg naar Santiago de Compostela niet zulke halsbrekende toeren uit te halen. Maar de uitdaging blijft...
Misschien is het iets voor onze volgende oefentocht? Als dit lukt, dan doe je Cruz de Ferro en O Cebreiro geblinddoekt. Of met anderhalve liter rioja achter je kiezen.
Kijk allereerst naar het filmpje van de Oostenrijkse Schluchtenradler, en wis na afloop het klamme zweet van je voorhoofd. Klik op:
Die Schluchtenradler

Als je zo'n filmpje gezien hebt, smaakt dat naar meer. Je duikt YouTube in, en een wereld gaat voor je open. De huidige techniek en communicatiemiddelen lijken eindeloos materiaal op te leveren. Virtueel zit je mee te fietsen op de bagagedrager en fiets je door de meest spectaculaire landschappen. Want er wordt wat afgefietst (en gefilmd) op deze aardkloot. Een tweede voorbeeld. Een schitterende, maar niet risicoloze afdaling in de Andes van Bolivia:
Biking Down The World's Most Dangerous Road

Voor een schermgroot beeld kun je ook op de YouTube knop (onder aan het filmpje) drukken.


Maar het eigenlijke doel van Frans en mij is natuurlijk Santiago de Compostela. Miljoenen zijn ons voorgegaan. Te voet. Te paard. Per fiets. Ik heb in 2010 onderweg zelfs een vrouw met haar bepakte muilezel ontmoet.
Je monteert een camera op je fietshelm of op je voortas en filmen/fietsen maar!
Een aardige impressie van een Italiaanse fietspelegrino (die mijns inziens iets teveel onverharde wegen befietst), is zijn Cammino di Santiago:


Meer in detail zijn er zelfs Nederlandstalige videofilmpjes van de aankomst bij Cruz de Ferro (je hoort het gehijg van de fietser erbij) en de helletocht naar O Cebreiro, eveneens van diezelfde Nederlandse fietser. Kijk allereerst naar Cruz de Ferro, en nogmaals:

Voor een schermgroot beeld kun je ook op de YouTube knop (onder aan het filmpje) drukken.


En vervolgens naar de aankomst op O Cebreiro. In 2010 fietsten we er bij een temperatuur van 32 graden. En omdat we 3 kilometer wilden uitsparen, namen we een kortere route, maar wel met hellingen van meer dan 15%. De straffe Gods. Of die van Santiago zelf. Maar geniet vanuit je luie stoel van:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten